Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 46 návštěvníků)

domáce kravičky :-) (krówky)

0.0
domáce kravičky :-) (krówky)

Potřebné ingredience

Moje deti si v poslednej dobe obľúbili počúvať zážitky z môjho detstva a v rámci kulinárskej sekcie som si možno po 25 rokoch (!!! strašné číslo :-D) spomenula na fantastickú dobrotu, ktorú nám robievala moja teta. Hneď som deťom musela sľúbiť, že im ju urobím, popýtala som si recept a ani po tých rokoch ma táto chuť nesklamala :-))) prísady: cca 280 - 300 g kryštálového cukru, 1 malá kocka masla (100 - 125g), 1 vanilkový cukor, 0,5 l mlieka, štipka soli

Postup přípravy

veľmi jednoduchý, všetko zmiešame a pomaly varíme :-), aha fotky:

tak, ako som písala: všetko dáme do hrnca, radšej vyššieho a väčšieho, lebo mlieko zvykne vypeniť. najprv to bude vyzerať len ako mlieko s maslom na povrchu, bude to riedke a bledé, ale tak to má byť. varíme na miernom ohni, mliečko nám bude bublať a peniť a postupne bude mierne hustnúť a tmavnúť. toto je foto z úvodnej fázy. celkovo varenie trvá cca 30 - 40 min., ale netreba pri tom celý čas stáť a bez prestania miešať, to len na konci.

po cca 40 min. varenia má hmota krémovú farbu a je asi takto hustá, vtedy to treba už strážiť, aby sa nám to nepripálilo. odstavíme a nalejeme v malých množstvách do mini mištičiek, alebo tak, ako my v detstve, na panvičku alebo tanier v cca1 - 2 cm vrstve a po stuhnutí sme to lyžičkami spoločne vyjedali :-))) alebo vyliať na papier na pečenie a po stuhnutí nakrájať.

tento náš karamel bol pomerne hustý a sypký, kto chce mať ťahavejší a mäkší, môže si to vyregulovať množstvom použitého mlieka a dĺžkou varenia, potom bude aj svetlejší ako ten môj. celkom by ma zaujímalo, či to niektorá poznáte a či ste to robievali. ja stále žasnem, ako sa vedeli naše mamky vynájsť, keď bol všetkého nedostatok, a čo nebolo v obchode, jednoducho sa urobilo doma - kečup, šunka, čokoládové vianočné kolekcie, aj tento karamel...

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

dardamelka 7. 4. 2013, 18:53
Povedl se na 1* |:o) |:o) |:o) přesně jako zelená karamelová líza (Y) (Y) (Y) mám z toho radost aspoň dám dětem něco sladkého a přitom bez eček a jiných nesmyslů. Děkuji za receptík (L)
nekup to 2. 10. 2012, 13:03
Jé to musím vyzkoušet :-)
petulisek 27. 9. 2012, 10:50
Znááám (Y) (Y) (Y) (Y) Jsme si dělávaly se sestrama kdysi dááááávnoooo :-( :-( :-( a dokonce jsme si z toho dělaly lízátka na špejli (zajic)
jaja.m 24. 9. 2012, 15:30
Něco podobného nám dělávala babička, když jsme byli nemocní - tvrdila že zkaramelizovaný cukr je móc zdravý hlavně na kosti ,-) ,-) ,-) Doteď netuším kde na to přišla. Děkuji za připomenutí, zkusím trochu udělat dcerce jako vzpomínku na její prababičku (F) (F) (F)
Zrušený účet 27. 9. 2012, 13:04
@jaja.m moje tchyně taky tvrdí, když jí děti požírají kostkový cukr, že je mám nechat, že je dobrý na kosti ,-) ,-) ,-)
Jxsara 24. 9. 2012, 14:22
Tak na tento karamel mám vzpomínku,bylo mi asi 8roků áááách jo, udělala jsem si ho na talířek a když už jsem byla na schodech a spěchala do školy najednou mě napadlo vzít si kousek sebou.Rychle jsem popadla nůž a podebrala zespodu,nůž mi sjel přes celou ruku a já musela s tátou do nemocnice.Bylo to na 8 stehů,dodnes mám s rukou potíže ale byla to užasná dobrota. Udělám vnoučatům (Y) (Y)
Misanera 24. 9. 2012, 13:50
Vypadá to velmi chutně,určitě zkusím.Jen se zeptám,kolik toho tak vyjde z této dávky? (F)
julianecka 24. 9. 2012, 14:04
@Misanera miška, ťažko povedať, ale asi na veľkú panvicu v cca 1,5 cm vrstve (mne to viac chutí také tekutejšie). ak by si chcela tuhšie a aspoň na veľkosť jedného pekáča, určite treba robiť aspoň z dvojnásobnej dávky - minimálne. držím palce, nech sa podarí :-) (hello)
Misanera 24. 9. 2012, 15:22
@julianecka Díky moc,určitě zkusím,chtěla jsem dělat z poloviční dávky,nechceme moc jíst sladké,ale ochutnat ano :-$.Jinak tento recept to je jako nějaký typický slovenský?Manžel je slovák a nepozná to..já teda jen takové ty polské karamelové lízátka. ,-) A díky za recept. (F)
julianecka (upraveno) 26. 9. 2012, 7:51
@Misanera hmm, nemyslím, že by bol typický slovenský... podľa môjho miniprieskumu, ktorý so urobila vo svojom okolí (H) ,-), je tento recept skôr z čias, kedy cukroviniek v obchodoch bolo veľmi málo, a ak nejaké boli, boli drahé. tak si ľudia doma vyrábali vlastné. napr. moja babka vraj podľa tohto receptu vyrábala salónky na vianoce - urobila na plech, pokrájala a zabalila do pozlátka. potom sa nadlho na tento recept zabudlo, keď sa už dali salónky kúpiť aj v obchode. miška, dúfam, že sa vám karamel podarí a že splní vaše očakávania (F) (hello)
plamenek (upraveno) 26. 9. 2012, 6:49
@julianecka Dělali jsme doma podobné,jen jsme tak dlouho nevařili,protože jsme nejprve udělali klasický karamel na pánvi a pak přidávali Tatra mléko a nakonec máslo,bylo to rychlejší a výsledek stejný.Taky jsme dělali octové bonbony,kdy do karamelu se dávala voda s octem.
julianecka 25. 9. 2012, 18:22
@plamenek octové bonbóny? fíha... :-o a bolo v nich ten ocot cítiť? ako vlastne chutili? boli chutné? a boli mäkké alebo tvrdé? vôbec si to neviem predstaviť, tú chuť... *-) ,-) (hello)
plamenek 26. 9. 2012, 6:48
@julianecka Chutnalo to jako kyselé bonbony ,nebo jako dnešní levné lízátko.Byly tvrdé,jen se ten cukr vařil s vodou na nit,nenechal se úplně karamelizovat.Zase to bylo bez barviv atd.Toho octu tam bylo velmi málo.

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie